Kuchnia tajska cieszy się miedzynarodową sławą. Jedzenie w Tajlandii to jednak nie tylko tom yam i seafood. Niektóre potrawy są naprawdę dziwaczne.
Niektórzy Tajowie jedzą insekty popijając piwem dla smaku tak ja my jemy chipsy czy orzeszki. Owady są zwykle smażone na głębokim tłuszczu i przyprawiane sosem sojowym oraz pieprzem.
Przysmakiem mogą być też szczury. Oczywiście nie te “miastowe” żyjące w kanałach i jedzące śmieci, ale jak zapewnia sprzedawca, te złapane w pułapki na polach ryżowych i żywiące się korzeniami ryżu.
W kuchni zachodniej spożywane są tylko żabie udka ale w kuchni tajskiej większa część żaby jest konsumowana, a zwłaszcza wątroba i skóra.
Wszystke te “specjały” możesz zobaczyć (jeśli chcesz to też skosztować;) na naszej trzydniowej wycieczce po Bangkoku i okolicach. Insekty w Bangkoku, żaby po drodze do Kanchanaburi, a szczury na trasie do Ayutthaya.